OM PADEL

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.

Hur spelar man padel?

 • Banorna på Höglandets Padelcenter är gjorda för att spela dubbel (totalt fyra spelare). Det finns även padelbanor för singelspel.
 • Linjerna på banan används endast vid serve.
 • Serve slås underhands (bollen ska studsas i marken och racket får sedan inte träffa bollen över höften) och måste studsa i motspelarnas diagonala serveruta när den slagits över nät.
 • Serve får inte studsa i gallret. Studs i glasväggen är okej.
 • Varje spelare har två servar på sig per servetillfälle.
 • Bollen måste studsa i marken innan den tar väggen. Går den direkt i motspelarens vägg är bollen ute.
 • Bollen får slås på volley, halvvolley samt studsas i glas- och gallerväggarna.
 • Bollen får slås i sin egen glasvägg för att få den över nät. Bollen får inte slås i sin egna gallervägg.

Poängräkning

Poäng räknas på följande vis:

0 – 15 – 30 – 40 – game, alltså på samma sätt som poängräkning i tennis.

Om ställningen är 40 – 40 måste man vinna med två poäng för att avgöra gamet. Man brukar spela bäst av tre eller fem set. Varje set innehåller sex game.

Hur får man poäng?

 • Om bollen studsar två gånger på motspelarens sida.
 • Om motspelaren slår bollen i nät.
 • Om motspelaren slår ut bollen. Detta kan ske genom att slå ut bollen ur buren eller genom att slå bollen direkt i väggen utan studs i marken först.
  OBS: Bollen får studsa ut ur buren om motspelaren smashar bollen. Det är då tillåtet att springa ut ur buren och försöka spela in bollen på banan igen.
 • Om motståndaren slår bollen i eget galler.
 • Om en motståndare träffas av bollen.

Nu när du kan allt om padel kan du boka in din speltid.

Boka via Matchis hemsida eller ladda ned appen till din mobil eller surfplatta

Via hemsidan

Via din dator eller telefon. Klicka här för att komma till Matchi.

Via app för iOS

Boka enkelt direkt via appen för iOS när du är på språng!

Via app för Android

Boka enkelt direkt via appen för Android när du är på språng!

Padelns uppkomst

År 1974 reste Alfonso de Hohenlohe Enrique Corcuera till Mexiko för att bo hos en vän. Under sin vistelse blev han intresserad av en ny sport som vännen nyligen hade skapat, banan hade två stycken tre meters väggar vända mot varandra, ett nät över mitten och trådvägg längs sidorna. Spelet spelades med träpaddlar och blev därmed känt som padel.

Återvände till Spanien

Entusiastisk över nya den sporten återvände Alfonso Hohenlole till Spanien. Han ändrade några detaljer, skrev ner reglerna för spelet och satte sedan igång med att konstruera de två första banorna i Spanien.

Alfonso introducerade spelet bland sina jetset-vänner och sporten blev en succé på väldigt kort tid. Man lyckades exempelvis locka berömda stjärnor som Manolo Santana från tennisen att spela. Matcher anordnades för att sprida padel över Costa del Sol och flera klubbar började att konstruera sina egna banor.

1975 bevittnade den argentinska miljonären Julio Menditenguia, en god vän till Alfonso och en regelbunden besökare i Marbella, framgången av padel. Han beslutade att utveckla sporten i Argentina. På bara några år hade han lyckats få padel att vara en av Argentinas ledande sporter med över 2 miljoner spelare och 10.000 byggda banor.

Under de följande åren spred sig padeln tillsammans med dess fans till länder som Brasilien, Uruguay, Chile och Paraguay. Senare spreds det vidare till Nordamerika och Kanada.

International Federation of Padel.

Den 25 juli 1991 formades International Federation of Padel med syftet att sprida spelet padel. Detta gjordes genom att anordna internationella matcher och utarbeta en särskild uppsättning regler för internationella spel.

År 1992 spelades det första World Padel EM. 11 länder deltog från Amerika och Europa.

Sprider sig genom Europa

Padel sprider sig nu genom Europa och padelförbund har redan bildats i Frankrike, Italien, Belgien, Österrike och nu senast i Storbritannien.

Öppettider

Alla dagar 05-24